Alilamu tassen, handgemaakte tassen uit Kenia. Het verhaal van de Alilamu tassen is begonnen met de ontmoeting van Daniela, een Italiaanse met een gebroken hart en een visser genaamd Ali uit Lamu, het eiland voor de kust van Kenia en een samenwerking die resulteerde in de productie van o.a. prachtige handgemaakte tassen. Het begon allemaal met een oud Tanga zeil, gebruikt op de Dhows, de vissersboten die rond Lamu varen. Een zeil met een gat erin in de vorm van een hart, het hart dat je vaak tegenkomt op de tassen en washbags.

Alilamu heeft vintage tassen die gemaakt worden van oud gerecycled zeildoek en modern geverfde tassen, gemaakt van nieuw doek. De tassen worden met de hand gemaakt met de meest eco-vriendelijke materialen en ook volledig dier-vrij.

Elk stuk is met de hand gestikt, gewassen, geverfd, ofwel ‘made a 100% by HEART!’

Het naaien van de tassen en accessoires gebeurt met de hand en grotendeels door vrouwen. Dit werk biedt vrouwen middelen om zichzelf en hun gezin te onderhouden.

Het is een feit (volgens de Women’s World Banking WWB) dat plattelandsvrouwen 90% van hun inkomen bijdragen aan het gezin, in tegenstelling tot mannen die slechts 40% teruggeven. Alilamu wil graag meer vrouwen sterker maken door ze werk te bieden. De vrouwen kunnen thuis een groot deel van het naaiwerk uitvoeren terwijl ze voor hun gezin zorgen.

Vrij recent is een Nederlands/Zwitserse dame, Nicole genaamd gaan samenwerken met de oprichters, zij gelooft in het unieke van dit merk. Daarnaast ziet zij de mogelijkheden om de vrouwen die werken in Lamu, tegenwoordig vaak Somalische vluchtelingen, te helpen aan werk, opvang en scholing voor hun kinderen.

Een Alilamu tas is niet alleen mooi, stevig en praktisch in gebruik maar draagt ook een prachtig en uniek verhaal met zich mee. Sinds kort zijn deze duurzame tassen ook in Nederland te koop.